Vo Washingtone sa v rámci osláv Dňa Európy prezentovalo aj Slovensko

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 14:11 • 2 min
Vo Washingtone sa v rámci osláv Dňa Európy prezentovalo aj Slovensko

WASHINGTON - Veľvyslanectvá európskych krajín v hlavnom meste Spojených štátov v sobotu pri príležitosti osláv Dňa Európy otvorili svoje brány pre verejnosť a predstavili kultúru, tradície, ale aj cestovateľské a podnikateľské príležitosti na Starom kontinente.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa prezentovalo fujarou, strapačkami s kapustou, vínom, umením, ľudovými tancami, spevom aj inováciami. Zastupiteľstvo SR navštívilo podľa predbežných odhadov veľvyslanca Petra Kmeca 2000-3000 ľudí.

 

Pri pulte s propagačnými materiálmi o Slovensku sa návštevníci pýtali najmä na Bratislavu, Košice a Vysoké Tatry. Zaujímalo ich tiež, ako sa dá na Slovensko najlepšie dostať, aké sú možnosti organizovaných zájazdov a či sa tam dá dohovoriť po anglicky.

 

Záujem vyvolala aj prezentácia tradičného zdobenia veľkonočných kraslíc a ukážka čipkovania.

O program sa postarali deti zo súborov Sokol Washington a Limboráčik z New Yorku. Deti v krojoch prítomným zaspievali aj zatancovali a vyslúžili si obrovský potlesk.

 

"Nádherné, veľmi nádherné. Deti boli roztomilé. Veľmi pekné a veľmi zaujímavé," zneli niektoré z pochvál.

 

Úspech mala aj hra na fujaru. Predviedol ju Bob Rychlík, ktorý neďaleko od Washingtonu učí Američanov hrať na tento nástroj už päť rokov.

 

"Som úplne prekvapený, pretože ľudia okamžite zostali stáť a hovorili, čo to je? Hovorím im, to je slovenská fujara, unikátny nástroj, ktorý neexistuje nikde inde na svete," zhodnotil Bob záujem návštevníkov.

 

Šéfkuchár veľvyslanectva pripravil návštevníkom strapačky s kapustou a slaninou. A hoci pre Američanov je to netypické jedlo, veľmi si ho chválili. Chutila im aj slovenská vodka a pri pulte so slovenským vínom bolo rušno po celý deň.

 

"Je to absolútne fantastické", "Dobré. Veľmi dobré" či "Toto je úžasné", zneli hodnotenia tradičného slovenského jedla.

 

Okrem kultúry a dobrého jedla a pitia návštevníkov zaujala aj prezentácia Aeromobilu, ktorý si nedávno získal aj pozornosť viacerých významných amerických médií.

 

"Napriek nie najlepšiemu počasiu prišlo zase veľa ľudí, tak sme mali možnosť odprezentovať kultúru, tradície, ale aj kulinárske špeciality. Ľudí samozrejme najviac zaujímalo lietajúce auto, čo je dôkazom inovačného potenciálu Slovenska. Takže ukázali sme aj tradície, ale aj veľký potenciál na Slovensku," zhodnotil Deň otvorených dverí veľvyslanec Peter Kmec.

 

Deň otvorených dverí sa konal aj v sídle Delegácie EÚ v Spojených štátoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona