Vo Washingtone sa koná druhé kolo historických rokovaní s Kubou

NETKY.SK • 27 Február 2015, 16:38 • 2 min
Vo Washingtone sa koná druhé kolo historických rokovaní s Kubou

WASHINGTON - Kubánski a americkí predstavitelia sa dnes vo Washingtone zišli na druhom kole historických rokovaní o obnovení diplomatických vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

slovakia

left justify in out

Jednodňové rokovanie vedú špecialistka na Latinskú Ameriku z ministerstva zahraničných vecí USA Roberta Jacobsonová a šéfka americkej divízie kubánskeho ministerstva zahraničných vecí Josefina Vidalová, napísala agentúra Reuters.
     

Vlády Spojených štátov a Kuby oznámili 17. decembra úmysel obnoviť diplomatické vzťahy, ktoré sú prerušené od roku 1961. Medzi oboma krajinami odvtedy prebehla výmena niektorých väzňov a Kuba prepustila na slobodu desiatky politických väzňov. Súčasťou rozmrazovania diplomatickej komunikácie má byť vzájomné otvorenie veľvyslanectiev.
     

Kubánska komunistická vláda podmieňuje obnovenie plných diplomatických vzťahov vyčiarknutím Havany z amerického zoznamu štátov podporujúcich terorizmus.
     

Dnešným rokovaniam predchádzala prvá historická schôdzka vrcholných diplomatov v januári v Havane po 35 rokoch vzájomnej ignorácie. Podľa americkej strany by sa malo aktuálne stretnutie niesť v omnoho pracovnejšom duchu.
     

Washington predpokladá, že k uzatvoreniu dohody o opätovnom otvorení veľvyslanectiev dôjde ešte pred regionálnym Summitom oboch Amerík, ktorý sa za účasti hláv štátov koná 10. až 11. apríla v Paname. Tento summit by mohol byť prvou príležitosťou na stretnutie amerického prezidenta Baracka Obamu s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom od oznámenia nového kurzu vo vzájomnej komunikácii z vlaňajšieho decembra.

     

USA aktuálne uvádzajú na zozname podporovateľov terorizmu štyri krajiny - Kubu, Irán, Sudán a Sýriu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies