Vo Washingtone odstavili celú sieť metra, kontrolujú káble

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 09:41 • 2 min
Vo Washingtone odstavili celú sieť metra, kontrolujú káble

WASHINGTON - V americkom hlavnom meste Washington odstavili o polnoci z utorka nadnes (dnes 05.00 h SEČ) na 29 hodín celú sieť metra, aby v ňom mohli urobiť naliehavo potrebnú bezpečnostnú kontrolu elektrických káblov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Washington má druhú najväčšiu sieť metra v USA, dlhú 230 kilometrov. Denne ju využije až 700.000 cestujúcich. Plánovaná odstávka by sa mala skončiť vo štvrtok o 05.00 h nadránom miestneho času (10.00 h SEČ) a môže skomplikovať cestu do práce tisícom zamestnancov federálnych úradov.

 

Personálny úrad vlády oznámil, že štátne úrady budú napriek uzavretiu siete metra fungovať. Ich zamestnanci si môžu vybrať neplánované voľno alebo pracovať z domu. Normálne pracovať bude aj Kongres.

 

Uzavretie metra, ktoré sužovali opakované poruchy a požiare, umožní preveriť opotrebovanosť jeho asi 600 podzemných káblov, uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ dopravného podniku washingtonskej metropolitnej oblasti Paul Wiedefeld.

 

"Aj keď je riziko pre verejnosť veľmi nízke, nemôžem vylúčiť prípadné záležitosti ohrozujúce bezpečnosť ľudských životov, a preto musíme ihneď konať," citovala ho agentúra Reuters. Uzavretie metra si podľa jeho slov vyžiadal pondelňajší požiar káblov metra iba niekoľko blokov od Bieleho domu, ktorý spôsobil meškania na troch zo šiestich línií metra.

 

Išlo o podobný požiar ako v januári 2015, v ktorom zomrela jedna žena a vyše 80 ľudí malo zdravotné problémy. Vlak metra vtedy uviazol v tuneli plnom dymu, povedal.

 

Zdôraznil, že odkedy táto sieť začala v 70. rokoch 20. storočia fungovať, ide o prvé odstavenie celej siete tranzitnej železničnej služby Metrorail, ktoré nesúvisí s počasím. Rozhodnutie odstaviť washingtonské metro si vynútili bezpečnostné problémy, ktoré ho sužujú už dlhé roky.

 

Národná rada pre bezpečnosť dopravy (NTSB) vyšetrovala od 80. rokov už 11-krát nehody vo washingtonskom metre, pri ktorých prišlo o život 18 ľudí. Americký minister dopravy Anthony Foxx napokon presunul vlani v októbri Metrorail pod priamu pôsobnosť federálnej správy dopravy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona