Vo vzduchu sa kumulujú vysoké koncentrácie peľu

NETKY.SK • 22 Apríl 2018, 12:15 • 2 min
Vo vzduchu sa kumulujú vysoké koncentrácie peľu

BANSKÁ BYSTRICA - Pretrvávajúce teplé počasie prispelo v uplynulých dňoch k rýchlemu vyvrcholeniu peľovej sezóny brezy. Jej peľ sa na väčšine územia Slovenska vyskytoval v extrémne vysokých koncentráciách, hovorí Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Teplé počasie a občasné zrážky urýchľujú nástup kvitnutia ďalších stromov a krov, čím prispievajú k rozširovaniu druhového spektra peľu a kumulácii jeho vysokých koncentrácií v ovzduší. „Peľ, ktorý je distribuovaný vetrom, spôsobuje, že v ovzduší stredného a severného Slovenska sa ešte stále vyskytovali nižšie koncentrácie peľu jelše a liesky, hoci v danom regióne už dokvitla. Kumulácia ich peľu spolu s extrémne vysokými koncentráciami peľu brezy, plus vysoké koncentrácie peľu hrabu, jaseňa či topoľa, znamenajú pre alergikov veľkú záťaž. Najvyššie koncentrácie peľu brezy sme v teplejších oblastiach Slovenska zachytili začiatkom týždňa, na strednom a severnom Slovensku až počas víkendu," uviedla Lafférsová.

 

Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu všeobecne boli zachytené v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Trnave. Peľ hrabu mala najviac Banská Bystrica, peľ brezy Bratislava, Trnava a opäť aj Banská Bystrica. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ vŕby, jaseňa, javora, duba a brestu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a ich denné koncentrácie stúpli.

 

Pre tieto a nasledovné dni je nepriaznivá predpoveď hlavne pre ľudí alergických na peľ brezy. Jej peľová sezóna vrcholí a peľ tejto dreviny sa bude vyskytovať v ovzduší vo vysokých až veľmi vysokých koncentráciách. Vysoké koncentrácie predpokladajú odborníci ešte pre peľ hrabu a jaseňa, zvýšia sa koncentrácie peľu duba. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok, môžeme očakávať zvýšené koncentrácie rôzneho peľu v ovzduší. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou, doplnila Lafférsová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona