Vo využívaní moderných platobných metód patria Slováci k špičke v rámci Európy

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 14:01 • 2 min
Vo využívaní moderných platobných metód patria Slováci k špičke v rámci Európy

BRATISLAVA - Slováci platby bezkontaktnou kartou pokladajú za jednoduché, bezpečné a pohodlné. Svedčí o tom takmer 73 miliónov bezkontaktných transakcií, ktoré len v prvom kvartáli tohto roka na Slovensku prebehli prostredníctvom takmer 5 miliónov vydaných bezkontaktných kariet.

slovakia

left justify in out

Od svojho zavedenia spoločnosťou Mastercard na slovenskom finančnom trhu pred desiatimi rokmi ich využívanie zaznamenalo prudký nárast. Zavedenie tejto modernej progresívnej technológie zaradilo Slovensko v ich využívaní medzi najpokrokovejšie štáty v Európe.

 

"Kým v roku 2011 bolo v obehu okolo 392 000 bezkontaktných platobných kariet, o sedem rokov neskôr ich počet vzrástol na takmer 5 miliónov, pričom až 89 % Slovákov využíva bezkontaktnú platobnú kartu aspoň raz sa rok. Zvýšený záujem o bezkontaktné platenie umožňuje aj rastúci počet bezkontaktných terminálov. Z celkového počtu 43 563 terminálov je na Slovensku až 97 % bezkontaktných. Slovensko patrí v platbách medzi najinovatívnejšie krajiny. Je preto logické, že dôvera nakupujúcich k bezkontaktným technológiám je vyššia než kedykoľvek predtým," povedal na stretnutí s novinármi v utorok v Bratislave Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko.

 

Podľa jeho slov na rozdiel od zvyšku Európy, kde bezkontaktné platby pomocou kariet využíva len 49 % obyvateľov, na Slovensku je to takmer 90 %.

 

V porovnaní s európskymi krajinami ako Nemecko, Francúzsko, Česká republika, Maďarsko alebo Poľsko, kde využíva mobilné platby v priemere 38 % obyvateľov, využívajú Slováci mobilné platby vo vyššej miere (51 %).

 

Budúcnosť platieb bude bezkontaktná. Viac ako 31 % Slovákov má záujem platiť bezkontaktne pomocou inteligentných hodiniek, náramkov, kľúčeniek a ďalších nositeľných zariadení. Slováci sa tak dostávajú nad európsky priemer, ktorý je podľa aktuálnych zistení spoločnosti Mastercard na úrovni približne 24 %, čo je viac ako 175 miliónov osôb.

 

V súčasnosti, podľa predstaviteľov Mastercard, je táto technológia ešte na začiatku, ale svojich užívateľov, ktorí sú ochotní zabudnúť na peňaženku, si už získava. Na Slovensku elektronickým peňaženkám dáva prednosť až 47 % obyvateľov, pričom európsky priemer predstavuje 40 %. Do roku 2020 bude podľa predikcií spoločnosti Mastercard až 62 % nositeľných zariadení obsahovať platobné funkcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies