Vo vytrvalostnej dedine nechýba vyhrievaný vonkajší bazén

NETKY.SK • 6 Február 2014, 16:48 • 2 min
Vo vytrvalostnej dedine nechýba vyhrievaný vonkajší bazén

SOČI - Slováci bývajú vo vytrvalostnej dedine s Rakúšanmi, Švajčiarmi, Nemcami či Slovincami.

slovakia

left justify in out

Malebné okolie so zasneženými vrcholmi Červenej Poľany, nádherná scenéria nedotknuteľnej prírody v diaľke, neďaleké zjazdovky, príjemné prostredie, štýlové domčeky, pokoj - aj to je vytrvalostná dedina pre biatlonistov a bežcov na lyžiach na zimných olympijských hrách v Soči. Už takmer týždeň v nej nechýbajú ani slovenskí športovci, ktorí bývajú v dome na konci dediny spoločne s časťou rakúskej, švajčiarskej, nemeckej i slovinskej výpravy. Slováci sú rozložení na piatom a šiestom poschodí. Bývajú v bunkách s dvoma izbami.
"Ubytovanie sme urobili po dohode so športovcami a členmi realizačných tímov. Myslím, že to sadlo dosť dobre. Izby síce nie sú priestranné, ale majú spoločnú chodbu, kde je dostatok miesta na uloženie materiálu a vecí. Dedina je rozsiahla, ale vládne v nej veľký pokoj," povedal počas prehliadky slovenského ubytovania zástupca vedúcej výpravy Roman Buček. 

Biatlonisti a bežci na lyžiach sa na svoje športoviská v areáli Laura môžu presunúť pešo za pár minút. Navyše, nemusia absolvovať žiadne bezpečnostné kontroly. Areál i dedina sú v jednej bezpečnostnej zóne. Kontrolu športovci absolvujú len pri nástupe na dolnú lanovku, ktorou sa za trinásť minút dostanú do vrcholovej stanice, odkiaľ ešte musia ísť autobusom štyri minúty do svojej dediny. "Podobnú blízkosť tratí a areálu si za posledných dvadsať rokov nikto nepamätá. Celý areál je v zóne, ktorá je hermeticky uzavretá. Športovci nájdu v dedine všetko, čo potrebujú vrátane obchodov, služieb i priestorov na relax. Prakticky nemusia nikam chodiť a môžu sa koncentrovať len na svoje výkony," hovorí Roman Buček. 

K dispozícii sú aj kúpele s vonkajším vyhrievaným bazénom a ďalšími troma maličkými bazénikmi. Napriek teplotám okolo nuly je využívaný vo dne i v noci. "Nevedieme si evidenciu, ale chodia doň aj členovia našej výpravy. Je pre všetkých - športovcov i unavených trénerov," doplnil Roman Buček. 
Podobne ako na každom mieste v Soči dokončovali ruskí organizátori ubytovanie na poslednú chvíľu. V súčasnosti je už vytrvalostná dedina stopercentne obývateľná a poskytuje pre obyvateľov až nadštandardné podmienky. "Pri našom príchode ešte nebolo všetko úplne dovybavované, ale teraz je už všetko v poriadku. Po prvých reklamáciách, keď niekde netiekla voda, inde zle tesnil odpad, dali organizátori všetko do poriadku," uviedol Roman Buček. 

Na časť obyvateľov vytrvalostnej dediny čaká v piatok podvečer presun na štadión Fišt, kde sa uskutoční otvárací ceremoniál hier. Lanovkou sa presunú k pripraveným autobusom, ktoré ich prevezú k zimnému štadiónu Boľšoj a odtiaľ pôjdu v sprievode na plochu Fištu pri defilé výprav. "Z dediny budeme vyrážať okolo piatej miestneho času," doplnil Buček. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies