Vo vyšších polohách Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 20 Január 2016, 09:22 • 2 min
Vo vyšších polohách Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno prevládala vo Vysokých Tatrách zmenšená oblačnosť, vo vyšších polohách bolo jasno a slnečno, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. V Západných Tatrách bolo prevažne hmlisto, iba vo vrcholových partiách jasno. Nízke Tatry sa nachádzali prevažne v hmle a na niektorých miestach sa zaznamenalo aj slabé sneženie. V Malej a Veľkej Fatre prevládala veľká oblačnosť.

slovakia

left justify in out

Počas nočných a skorých ranných hodín ochladenie kulminovalo. Minimálne hodnoty zaznamenané na Lomnickom štíte dosiali -21,9°C. Hranicu -20°C atakovali aj teploty na hrebeni Nízkych a Západných Tatier. V Malej a Veľkej Fatre dosiahli minimálne teploty hranicu -15°C. Fúkal iba slabý až mierny vietor s rýchlosťou do 15 km/hod.


Za posledných 24 hodín pripadol v Tatrách poprašok nového prachového snehu. Nový sneh stále nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami ho je nafúkaného aj viac ako 70 cm a naopak na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom, prípadne je vyfúkaný na skalný alebo trávnatý podklad.


Vo vyšších polohách Tatier vplyvom poslednej periódy sneženia a vetra stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Výrazne nízke teploty a celodenné mrazy neumožňujú dostatočnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Sneh je tak stále prevažne voľný a nie je dostatočne previazaný s podkladovou vrstvou tvrdého zľadovatelého snehu. Najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch a v žľaboch je naviate väčšie množstvo snehu, ktorý sa akumuloval vo forme snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. Najmä pohyb v strmých úzkych žľaboch a pod skalnými stenami si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach hrozí už aj pri malom dodatočnom zaťažení. V Malej a Veľke Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s južnou, juhovýchodnou a východnou orientáciou, kde sa sneh uložil vo forme snehových dosiek a vankúšov. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú.Tendencia lavínového nebezpečenstva zotrváva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies