Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 10:50 • 2 min
Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je od 1 800 m zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Platí to hlavne pre južné, juhovýchodné a východné svahy a žľaby v najvyšších nadmorských výškach, kde je snehová pokrývka na väčšine strmých svahov vplyvom vetra slabo spevnená. V týchto orientáciách a svahoch sa vyskytuje vrstva nového prachového snehu, ktorý je sfúkaný do vankúšov a dosiek a môže sa uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. Vo Fatrách, kde prešiel dážď do sneženia je snehová pokrývka dobre spevnená, trvá tam malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Lavíny sa môžu uvoľniť len pri veľkom dodatočnom zaťažení vo veľmi strmom teréne. Lavínové nebezpečenstvo pri predpokladanom ďalšom snežení zotrváva, vo Fatrách pri snežení stúpa.

 

Na horách v priebehu včerajšieho dňa klesla teplota vzduchu a dážď prešiel do sneženia vo všetkých horských oblastiach. Ráno teploty dosahovali -10 až -2°C. Spočiatku sneh padal pri utíšenom vetre, ale v popoludňajších hodinách vietor nabral na sile. Za posledných 24 hodín postupne napadlo v najvyšších polohách Tatier do 30 cm nového suchého snehu. V stredných polohách napadlo do 15 cm nového snehu. V týchto polohách sa sneh dobre previazal so starou snehovou pokrývkou. Vo vyšších polohách môže byť zatiaľ so starou pokrývkou, na ktorej sa na mnohých miestach vyskytuje kôra, nepreviazaný alebo len čiastočne previazaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona