Vo Vysokých Tatrách vyhasol ďalší ľudský život, obeťou je mladý poľský turista

NETKY.SK • 26 December 2017, 10:23 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách vyhasol ďalší ľudský život, obeťou je mladý poľský turista

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých Tatrách vyhasol ďalší ľudský život. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že v utorok v skorých ranných hodinách prijalo Operačné stredisko tiesňového volania prostredníctvom kolegov z poľského TOPR-u hlásenie o páde turistu počas výstupu Malou Studenou dolinou, v oblasti Veľkého Hangu.

slovakia

left justify in out

Oznamovateľ nemal so svojím kamarátom vizuálny ani zvukový kontakt. Spadnutého muža sa podarilo nájsť približne po hodine od pádu. Na miesto medzitým vyslali aj posádku VZZS ATE, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu dvoch záchranárov HZS. Vážne zraneného 25–ročného muža z terénu evakuovali a letecky transportovali na heliport do Starého Smokovca, kde sa ho ujal lekár VZZS. Napriek maximálnemu úsiliu všetkých zúčastnených záchranárov poľský turista svojím zraneniam podľahol.

 

Tieto sviatky majú v slovenských veľhorách zatiaľ mimoriadne tragický priebeh. V pondelok (25.12.) tu zahynuli ďalšie dve ženy, mladý poľský turista je tak treťou obeťou.

 

HZS upozorňuje turistov, že v horách sú aktuálne veľmi nepriaznivé podmienky, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a skialpinizmus. Terén je po oteplení a následnom poklese teplôt zľadovatený. "Týmto apelujeme na nevyhnutnosť zimného výstroja a výzbroje," informovali horskí záchranári.

 

Počas stredy (27. 12.) sa na hrebeňoch Tatier ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu. "Prosíme všetkých návštevníkov, aby za takýchto podmienok zvážili pohyb v horských oblastiach," uviedla HZS na svojej oficiálnej internetovej stránke.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies