Vo Vysokých Tatrách vlani zlikvidovali takmer 218 000 metrov kubických kalamity

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 15:40 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách vlani zlikvidovali takmer 218 000 metrov kubických kalamity

VYSOKÉ TATRY – Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) vlani zlikvidovali takmer 218 000 metrov kubických kalamity na území v ich správe. Vyplýva to z výročnej správy za minulý rok, ktorú v utorok verejne odprezentovali. Zo spomínaného množstva pritom viac ako 194 000 metrov kubických tvorila likvidácia kalamity v dôsledku napadnutia drevnej hmoty podkôrnym hmyzom.

slovakia

left justify in out

„ŠL TANAP využívali v roku 2017 na svoju činnosť vlastné zdroje a zdroje poskytnuté od štátu na základe uzavretého kontraktu. Hlavná pozornosť bola venovaná spracovaniu vetrovej a tiež podkôrnikovej kalamity," uvádza sa vo výročnej správe. Súčasne sa organizácia venovala uvoľňovaniu kalamitných plôch od zvyškov dreva, plneniu plánu revitalizácie lesných porastov poškodených kalamitou, rekonštrukcii mladých lesných porastov poškodených víchricou, ako aj prácam celospoločenského významu.

 

Lesníkom sa na území najväčšieho slovenského národného parku podarilo obnoviť lesné ekosystémy na ploche 246 hektárov, zároveň vlani na štyroch kilometroch oplotili mladé lesné porasty proti zveri.

 

Organizácia minulý rok hospodárila s výnosmi na úrovni viac ako deväť miliónov eur. Z toho bežné transfery a dotácie tvorili 1,05 milióna eur, tržby zo zhodnotenia produkcie a služieb takmer 5,25 milióna eur a čerpanie rezervy na pestovnú činnosť dosiahli takmer dva milióny eur. ŠL TANAP napokon skončili s hospodárskym výsledkom 3580 eur. Najviac finančných prostriedkov šlo na obnovu, pestovanie a ochranu lesných ekosystémov, a to takmer 1,02 milióna eur. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podpísalo so ŠL TANAP kontrakt, ktorého predmetom bolo plnenie viacerých úloh ako práce celospoločenského významu, výskum a monitoring stavu lesa a prírody, či ekologická výchova a propagácia.

 

V tomto roku chcú lesníci pokračovať v projekte revitalizácie lesných ekosystémov na území Vysokých Tatier postihnutých veternou kalamitou z roku 2004. „Zároveň je naším cieľom pokračovať v obnove lesných porastov po vetrových kalamitách z rokov 2004 a 2014 s cieľom, aby boli v čo najkratšom čase zabezpečené všetky funkcie lesa, hlavne mimoprodukčné, ktoré majú na území národného parku kľúčový význam. Taktiež sa budeme snažiť lesníckymi činnosťami dosiahnuť pozastavenie rýchleho rozpadu doteraz zdravých dospelých lesných porastov," priblížila Martina Petránová zo ŠL TANAP ciele na tento rok.

 

ŠL TANAP plánujú tento rok umelo obnoviť viac ako 280 hektárov územia a vysadia celkovo 651.000 kusov sadeníc. Najviac ich pribudne v ochranných obvodoch Vyšné Hágy a Smokovce, ďalších zhruba 77 hektárov územia obnovia na Orave. „Ku koncu minulého týždňa sme mali plán splnený na 86 percent," dodala Petránová.

 

ŠL TANAP zabezpečujú údržbu a preznačovanie chodníkov v celkovej dĺžke viac ako 788 kilometrov a majú v správe cez 995 kilometrov drobných vodných tokov. Cestou inštitútu lesnej stráže vlani riešili 1406 prípadov priestupkov návštevníkov. Lesníci okrem toho minulý rok zorganizovali 39. ročník akcie Čisté hory, počas ktorej cca 1675 dobrovoľníkov vyzbieralo 920 kíl odpadkov. V rámci 24. ročníka podujatia Čisté vody zároveň z troch vysokohorských plies vyzbierali potápači viac ako 250 kilogramov odpadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona