Vo Vysokých Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 15 December 2015, 09:41 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, vo Fatrách hmla, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -6° do -1° C. Vietor sa utíšil, fúkal prevažne slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod. Za posledných 24 hodín nepripadol nový sneh. Na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch, v záveroch dolín a v žľaboch sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka je približne od nadmorskej výšky 1 200 m.


Vo Vysokých Tatrách sa vplyvom slabého sneženia, ktoré bolo sprevádzané veľmi silným vetrom, najmä v záveroch dolín, úzkych žľaboch a lokalitách pod strmými skalnými stenami vytvorilo v polohách nad 2 000 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Nachádza sa tu miestami aj viac ako 100 cm snehu. Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri väčšom zaťažení snehovej pokrývky. Na hrebeňoch a v sedlách sa miestami nachádzajú málo stabilné snehové preveje. Nebezpečné sú predovšetkým záveterné, teda južné, juhovýchodné a východné svahy. V ostatných pohoriach na Slovensku od nadmorskej výšky 1 300 m stále trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vzduchu sa vytvorila tvrdá, miestami až ľadová nosná snehová pokrývka. Slabé sneženie spojené so silným vetrom západných smerov na záveterných svahoch vytvorili menšie nestabilné snehové dosky, ktoré sa môžu uvoľniť.
Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies