Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 22 December 2018, 09:14 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby, svahy pod sedlami na svahoch južnej, juhovýchodnej a východne orientácie.

 

Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Dnes ráno bolo na horách zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -7 do 0°C. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do päť cm nového snehu, prevažne vo VT. Vplyvom oteplenia snehová pokrývka sadá.

 

V žľaboch najvyšších polôh svahov južnej, juhovýchodnej a východne orientácie sa stále nachádza väčšie množstvo snehu (v doskách) s hrúbkou 0,5 až 1 m, na vetrom exponovaných miestach je sneh v kvalite tvrdého podkladu. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 m) do 50 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 35 - 75 cm.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies