Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 14 December 2015, 08:53 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno takmer všade jasno alebo malá oblačnosť, len ojedinele sa vyskytovala rozpadávajúca sa vysoká oblačnosť, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teplota vzduchu sa pohybovala od -11 do -3° C. Vietor sa utíšil, fúkal prevažne už len slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod., miestami hlavne na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier ešte čerstvý s rýchlosťou do 35 km/hod., v nárazoch do 50 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 3 cm nového prachového snehu. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch, v záveroch dolín a v žľaboch sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1 200 m. Povrch snehovej pokrývky je taktiež veľmi rôznorodý.

 

Vo Vysokých Tatrách sa vplyvom slabého sneženia, ktoré bolo sprevádzané veľmi silným vetrom, lokálne, najmä v záveroch dolín, úzkych žľaboch a kuloároch a lokalitách pod strmými skalnými stenami vytvorilo v polohách nad 2 000 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V uvedených miestach sa nachádza miestami aj viac ako 100 cm snehu a môžu sa tu nachádzať málo stabilné snehové vankúše a dosky. Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Na hrebeňoch a v sedlách sa miestami nachádzajú aj málo stabilné snehové preveje. Platí, že nebezpečné sú predovšetkým záveterné, teda južné, juhovýchodné a východné svahy. V ostatných pohoriach na Slovensku od nadmorskej výšky 1 300 m stále trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z medzinárodnej stupnice. Vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vzduchu sa vytvorila tvrdá, miestami až ľadová nosná snehová pokrývka. Na záveterných svahoch vytvorilo slabé sneženie a silný vietor západných smerov nestabilné snehové dosky menších rozmerov, ktoré s tvrdým ľadovým podkladom nie sú dostatočne zviazané a môžu sa pri dodatočnom zaťažení uvoľniť. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies