Vo Vysokých Tatrách spadol zo štítu horolezec, zatiaľ ho nenašli

NETKY.SK • 10 November 2013, 13:52 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách spadol zo štítu horolezec, zatiaľ ho nenašli

BRATISLAVA - V Tatrách momentálne vládnu veľmi nepriaznivé podmienky, celú noc pršalo a vo vyšších polohách snežilo.

slovakia

left justify in out

Horskí záchranári zasahovali v sobotu (9. 11.) v oblasti Ľadovej doliny. Privolal ich slovenský horolezec, ktorého kolega počas zostupu zo Zadného Ľadového štítu smerom do Ľadovej doliny spadol. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

"Skupina horských záchranárov okamžite odišla na pomoc obom horolezcom," uviedli záchranári. V Tatrách momentálne vládnu veľmi nepriaznivé podmienky, celú noc pršalo a vo vyšších polohách snežilo. Na premočený terén napadla vrstva mokrého snehu. "Prvá skupina záchranárov bola v noci nútená sa vrátiť, lebo boli ohrozovaní splazmi a malými lavínami z mokrého snehu, ktorý nedržal na mokrom podklade," uviedli záchranári.

Nad ránom bola nasadená druhá skupina záchranárov, ktorej sa podarilo dostať k horolezcovi, ktorý privolal pomoc. Záchranári požiadali o pomoc vrtuľník záchranárov z poľského TOPR-u. "Počas prvého letu vrtuľník zobral pomocou palubného navijáka horolezca, ktorého odviezol do nemocnice v Zakopanom s podozrením na podchladenie. Po ošetrení a prepustení z nemocnice bol horolezec záchranármi HZS prevezený naspäť na Slovensko," uviedli záchranári. Spadnutého horolezca sa zatiaľ nepodarilo nájsť. "V pátraní sa bude pokračovať, hneď ako to poveternostné podmienky dovolia a nebudú ohrozované životy záchranárov," dopĺňa HZS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona