Vo Vysokých Tatrách našli telo nezvestného horolezca

NETKY.SK • 12 November 2013, 15:07 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách našli telo nezvestného horolezca

BRATISLAVA - Horským záchranárom sa dnes poradilo nájsť telo slovenského horolezca, ktorý bol vo Vysokých Tatrách nezvestný od sobotného večera (9.11.). Horská záchranná služba (HZS) informovala, že s pomocou služobného psa ho našli v Hornom kotle Ľadových doliniek. Telo nebohého bolo zasypané súvislou vrstvou snehu.

slovakia

left justify in out

"Tá bola najpravdepodobnejšou príčinou, prečo bolo pátranie po horolezcovi pri minimálnej viditeľnosti komplikované," uviedla HZS. Dnes do pátracej akcie nasadili desať horských záchranárov s dvoma lavínovými psami. V horolezeckom teréne ich vysadil vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR. "V samotnom exponovanom teréne bola nespevnená nestabilná snehová pokrývka, ktorá miestami vytvárala splazy a drobné lavíny, ktoré ohrozovali záchranárov," informovala HZS. Nájdené telo horolezca spolu so záchranármi transportovali na Hrebienok, odkiaľ bude prevezené do márnice v Novom Smokovci.

Horských záchranárov požiadal v sobotu večer o pomoc 34-ročný slovenský horolezec, ktorého kolega počas zostupu v hornej štvrtine zo Zadného Ľadového štítu smerom do Ľadovej doliny spadol a stratil s ním kontakt. Do terénu vtedy odišlo niekoľko horských záchranárov. V noci sa im však horolezca nepodarilo nájsť. Počasie bolo také, že ich bezpečnosť bola v ohrození, a tak sa z terénu vrátili. Záchranná akcia pokračovala nadránom 10. novembra aj s nasadením vrtuľníka poľského TOPR-u a podarilo sa nájsť horolezca, ktorý zavolal pomoc. Po druhom nezvestnom horolezcovi záchranári pátrali aj 11. novembra, no neúspešne. Pre zlé počasie nebolo možné nasadiť vrtuľník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies