Vo Vysokých Tatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 26 November 2014, 09:14 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier bolo dnes ráno jasno, v ostatných polohách a pohoriach zamračené alebo hmla, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Mierne sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -11 do -1° C. Fúkal len slabý až mierny vietor severných a východných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod. Za posledných 24 hodín napadlo od poprašku do niekoľkých centimetrov nového snehu. Za posledné dva dni napadlo do desať centimetrov nového suchého snehu. Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerná. Na chodníkoch sa môžu nachádzať malé náveje a na severných svahoch ľadové plochy. Prachový sneh môže samovoľne vypadávať zo strmých skalných stien.

 

Po snežení z predchádzajúcich dní vo Vysokých Tatrách nad 2 000 m n. m. naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je vo všetkých pohoriach na Slovensku dobre spevnená a stabilná. Lavíny sa môžu uvoľniť len pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých trávnatých svahoch alebo v strmých skalných stenách. Ohrozené sú horolezecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrvá. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona