Vo Vysokých Tatrách naďalej pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 27 December 2018, 11:48 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách naďalej pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V stredných polohách Vysokých a Západných Tatier platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a vo Veľkej a Malej Fatre platí lavínové nebezpečenstvo druhého stupňa.

slovakia

left justify in out

Podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku je lavínové nebezpečenstvo v stredných polohách Vysokých a Západných Tatier veľmi lokálne.

 

"Uvoľnenie lavín je možné pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Pod takýmto zaťažením sa rozumie už aj lyžovanie alebo výstup na lyžiach či bez nich. Vplyvom oteplenia je počas dňa možný výskyt aj samovoľných lavín, a to už v stredných polohách," upozornil Buliak.

 

img

 

Dnes ráno ráno prevládalo na horách zamračené počasie. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus osem do plus dvoch stupňov Celzia. Za posledné štyri dni pripadlo do 50 centimetrov nového snehu, prevažne v Západných a Vysokých Tatrách. Snehové prehánky posledných dní prišli s veľmi silným vetrom prevažne severozápadných smerov, ktorý spôsobil, že v žľaboch sa nachádza väčšie množstvo nového nestabilného snehu až do hĺbky zhruba 1,5 metra.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies