Vo Vysokých Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 13 December 2015, 11:12 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo Vysokých Tatrách sa vplyvom slabého sneženia, ktoré bolo a stále aj je sprevádzané veľmi silným vetrom, vytvorilo v polohách nad 2000 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Toto mierne lavínové nebezpečenstvo má však veľmi lokálny charakter a týka sa najmä záverov dolín, úzkych žľabov a kuloárov ako aj lokalít pod strmými skalnými stenami. V týchto miestach sa nachádza miestami aj viac ako 100 cm snehu a môžu sa tu nachádzať málo stabilné snehové vankúše a dosky. Uvoľnenie lavíny je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Na hrebeňoch a v sedlách sa miestami nachádzajú málo stabilné snehové preveje. Platí, že nebezpečné sú predovšetkým záveterné, a teda južné, juhovýchodné a východné svahy. V Nízkych a Západných Tatrách v polohách nad 1500 m n. m. stále trvá malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z medzinárodnej stupnice. Pri predpokladanom snežení a silnom vetre sa v Západných Tatrách v polohách nad 2000 m n. m. môže lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa zvýšiť. V Malej a Veľkej Fatre sa vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vytvorila tvrdá, miestami až ľadová nosná snehová pokrývka. Aktuálne slabé sneženie, ktoré je spojené so silným vetrom západných smerov, môže na záveterných svahoch vytvárať nestabilné snehové dosky menších rozmerov, ktoré s tvrdým ľadovým podkladom nebudú dostatočne zviazané a môžu sa pri dodatočnom zaťažení uvoľniť. Z toho dôvodu platí malé lavínové nebezpečenstvo aj v týchto pohoriach. Tendencia lavínového nebezpečenstva je tak pri predpokladanom snežení a silnom vetre mierne stúpajúca.

 

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, na mnohých miestach bola hmla spojená so slabým snežením. Už zrána sa poriadne rozfúkalo. Najmä vo vyšších polohách, na hrebeňoch a vrcholoch fúkal silný vietor prevažne západných smerov s rýchlosťou do 60 km/hod, krátkodobo v nárazoch až do 115 km/hod. Do toho sa oteplilo. Teplota vzduchu sa v polohách nad 2000 m n. m. pohybuje od -5 stupňov Celzia do -1 stupňa Celzia. Už v stredných polohách sa však teplota vzduchu dostala miestami na úroveň štyroch stupňov Celzia. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do štyroch cm nového, prevažne vlhkého snehu. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín a v žľaboch sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1 200 m. Povrch snehovej pokrývky je taktiež veľmi rôznorodý. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies