Vo Vysokých Tatrách už horí 50 hektárov!

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 18:47 • 2 min
Vo Vysokých Tatrách už horí 50 hektárov!

VYSOKÉ TATRY - Silným vetrom sa požiar pod Starým Smokovcom rozšíril na približne 50 hektárov.

slovakia

left justify in out

"Hasičom sa už podarilo ohraničiť väčšinu požiariska a onedlho by mal byť požiar lokalizovaný," informovala Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.

„Je to apokalypsa pre všetko živé. Momentálne tu hniezdia vtáci, sú tu obojživelníky. To, čo nemá krídla alebo nohy, zahynie. Hmyz kompletne. Sme v národnom parku a škody sú obrovské,“ povedal o lesnom požiari pod Smokovcami vo Vysokých Tatrách riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Hlásenie o požiari pod Starým Smokovcom dostali popradskí hasiči približne o 11:45. „Je to lesný porast po vetrovej kalamite z roku 2004, kde bol obnovený les mladým porastom. Pravdepodobnou príčinou požiaru je neopatrnosť pri zakladaní ohňa,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. K zraneniu osôb zatiaľ nedošlo.

Na hasenie požiaru je momentálne nasadených 13 cisterien. Na mieste zasahujú hasiči z okresov Poprad, Levoča a Kežmarok. „Je tu približne 40 hasičov,“ dodal Šproch. Hasiči požiadali o leteckú podporu. K požiaru už letia vrtuľníky z leteckej základne z Prešova.

„Ide o lokalitu, ktorá sa nazýva Tri mosty,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Lenka Burdová. Plocha bola po kalamite umelo vysadená a nachádzalo sa tu aj prirodzené zmladenie. „Ide o revitalizované plochy s prirodzeným zmladením, takže o to viac je nám to ľúto, že to teraz ľahne popolom,“ uviedla Burdová. Výška škôd sa momentálne nedá odhadnúť. Podľa lesníkov už teraz možno hovoriť o viac ako 20 hektároch zasiahnutej plochy. Štátne lesy Tatranského národného parku zároveň upozorňujú verejnosť na zákaz vstupu do lesa, ktorý vydal Obvodný lesný úrad v Poprade. „Týka sa to územia Tatranského národného parku,“ dodal Burdová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies