Vo vysokých polohách trvá všeobecne mierne nebezpečenstvo

NETKY.SK • 17 Január 2016, 09:20 • 2 min
Vo vysokých polohách trvá všeobecne mierne nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokých polohách všetkých pohorí trvá všeobecne mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

V Tatrách a Nízkych Tatrách to platí pre polohy nad 1700/1600 m a vo Fatrách nad 1350 m n.m.

Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter - na záveterných JV, V a SV svahoch a v žľaboch môže byť situácia ešte o niečo horšia. Na týchto svahoch je uložené väčšie množstvo nového snehu vo forme nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov! Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné hlavne pri veľkom, ojedinele už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj spontánny výskyt menších až stredných lavín (s dĺžkou 50 - 200 m). V nižších polohách (pod 1600, resp. 1350 m) trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, 1.


Dnes ráno bolo na horách väčšinou hmlisté počasie, na severe so snežením. Ochladilo sa ešte výraznejšie. Teploty vzduchu sa pohybovali od -18°C do -6°C. Fúkal čerstvý vietor do 11 m/s, na hrebeňoch Tatier a nízkych Tatier prudký severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 12 až 19 m/s, v nárazoch až 23 m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo od 1 do 3, v Tatrách miestami do 7 cm nového suchého snehu. Celkovo za poslednú periódu sneženia (ktorá bez výraznejšieho prerušenia trvá už niekoľko dní) pripadlo vo vyšších polohách hôr 25 až 50 snehu, ktorý nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami ho je nafúkaného aj viac ako 60 cm a naopak na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies