Vo vysokých polohách Tatier trvá 2. stupeň nebezpečenstva

NETKY.SK • 29 November 2016, 09:22 • 2 min
Vo vysokých polohách Tatier trvá 2. stupeň nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na hory zavítala zima, studený front priniesol ochladenie o 12 až 15°C, teplota vzduchu sa pohybovala od -18 do -6 °C informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Nízke teploty sprevádzal veľmi silný vietor, čo spôsobovalo, že pocitová teplota bola výrazne nižšia. Fúkal prudký severozápadný alebo severný vietor s rýchlosťou 10 až 18 m/s, v nárazoch na hrebeňoch miestami so silou víchrice 20 m/s. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Tatier 10 až 25 cm, vo vysokých polohách 20 až 40 cm nového suchého snehu. Do Nízkych Tatier a do Fatier pripadlo od 5 do 15 cm. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorili sa preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky. V Tatrách v polohách nad 2 000 m n. m. sa pod novým snehom nachádza starší veľmi tvrdý sneh, ktorý nie je dostatočne zviazaný s novým naviatym snehom.


Vplyvom silného ochladenia a sneženia sa vo vysokých polohách Tatier nad 2 000 m n. m. vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V týchto polohách pripadlo od 20 do 40 cm nového suchého snehu so sprevádzajúcim veľmi silným severným a severozápadným vetrom. Ten poväčšine sneh sfukoval do dolín, no na miestach, kde sa tak nestalo je uložený na záveterných stranách, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek. Vo vysokých polohách nad 2 100 m n. m. je navyše nový sneh uložený na starom tvrdom snehu. Na strmých svahoch sa môžu lavíny uvoľniť najmä pri väčšom mechanickom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytovať menšie spontánne lavíny. V nižších a stredných polohách Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo - 1. stupeň. V ostatných pohoriach pripadlo len do 20 cm snehu, čo ešte nepredstavuje riziko vzniku lavín. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona