Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách stále trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 23 Január 2016, 11:42 • 2 min
Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách stále trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Dnes ráno prevládalo na horách jasné a slnečné počasie. Vo vyšších polohách sa oproti predchádzajúcim dňom mierne oteplilo. Teplota vzduchu v polohách nad 2 000 metrov nad morom sa pohybovala od -10°C do -15°C.

slovakia

left justify in out

Na podhorí a v dolinách však ranná teplota vzduchu klesla aj pod -15°C a miestam sa dokonca priblížila hodnote -20°C. Fúkal iba slabý až mierny vietor. V Nízkych a Západných Tatrách prevažoval juhozápadný vietor, v Malej a Veľkej Fatre fúkal prevažne juhovýchodný vietor a vo Vysokých Tatrách severozápadný vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. Na hrebeni Malej a Veľkej Fatry však vietor prechodne silnie a prudký vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť až 55 kilometrov za hodinu.


Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh. Úplne voľný prachový sneh z posledného sneženia je rozložený relatívne rovnomerne. Na mnohých miestach tak prekrýva vetrom ubité dosky, ktoré nie sú dostatočne zviazané so starým tvrdým zľadovatelým podkladom.

 

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách nad 1 500 metrov nad morom.

 

Obzvlášť nebezpečné sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách. Výrazne nízke teploty a celodenné mrazy neumožňujú dostatočnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Sneh z poslednej periódy sneženia je v týchto lokalitách sformovaný do tvrdých dosiek, ktoré nie sú dostatočne previazané s podkladovou vrstvou tvrdého, zľadovatelého snehu. Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny. Uvoľnenie doskových lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Nový voľný prachový sneh z posledného sneženia navyše na mnohých miestach poprikrýval vizuálne znaky nestability snehovej pokrývky. Podstatne viac snehu sa nachádza na záveterných - južných, juhovýchodných a východných svahoch a v žľaboch. Voľný prachový sneh v týchto miestach sa však tiež strieda s tvrdšou, vetrom ubitou kôrou. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo tiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s východnou až južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových vankúšov a dosiek. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies