Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 3 December 2016, 10:38 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier trvá vplyvom intenzívnej periódy sneženia a extrémne silného vetra zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň. Informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

slovakia

left justify in out

„Celkovo pripadlo 60 až 130 cm nového suchého snehu, ktorý je však veľmi nerovnomerne rozložený. Najviac snehu je na záveterných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné už pri malom mechanickom zaťažení, vyskytnúť sa však môžu aj stredne veľké spontánne lavíny z nového snehu,“ uviedol Kyzek.

 

Ako dodal, veľké množstvo nového snehu je nafúkané do dolín a na hranicu lesa a kosodreviny. V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách (nad 1700 m) trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení Vo Veľkej Fatre vzhľadom na nižší úhrn snehu pretrváva len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň, no lokálne môže byť situácia horšia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies