Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 17 December 2016, 10:20 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vyšších polohách Západných a Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom dnes informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Sneh je nerovnomerne rozložený, lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, pozornosť si vyžadujú najmä žľaby, závetria a terénne pasce. Snehová pokrývka je však dobre spevnená, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch, veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú," upozornil Žiak. Riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je podľa neho nízke vzhľadom na výšku snehovej pokrývky. "Okolo poludnia vplyvom oteplenia a najmä na južných, juhovýchodných a juhozápadných svahoch je možný samovoľný pohyb snehu v žľaboch vo forme slazov až malých lavín z tepla v najvyšších polohách Tatier," doplnil.

 

Dnes ráno bolo na horách jasné počasie, takmer bez vetra. Teplota o 7.00 h na Chate pri Zelenom plese dosiahla 0,7 stupňa Celzia. Fúka slabý vietor severozápadných smerov s rýchlosťou do piatich metrov za sekundu.

 

Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh. Sneh z poslednej periódy sneženia je však uložený v teréne veľmi nerovnomerne, plnil žľaby, terénne pasce a záveterné orientácie terénnych vyvýšenín. Je rozoznateľný svojou bielou jasnou farbou na sivom starom premrznutom snehovom podklade, typicky previaty tesne nad hranicu lesa, do pásma kosodreviny, a to najmä na svahoch s južnou až juhovýchodnou orientáciou. Povrch snehu je prevažne zmrznutý až tvrdý, miestami sa vyskytuje poľadovica, miestami vankúše ubitého plstnatého snehu, ktorý je však previazaný s podkladom. Výška snehovej pokrývky pre toto obdobie je však všeobecne podpriemerná vo všetkých pohoriach, skonštatoval Žiak.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies