Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá 1. stupeň nebezpečenstva

NETKY.SK • 7 Január 2016, 09:38 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá 1. stupeň nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno prevažne polooblačno, s väčšou oblačnosťou na východe, menšou na západe, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teploty vzduchu sa pohybovali od -13°C do -3°C. Fúkal väčšinou mierny severný vietor do 7 m/s, vo vysokých polohách a na hrebeňoch čerstvý až silný s rýchlosťou do 15 m/s, miestami v nárazoch aj viac. Za posledné dva dni sneženia napadlo na starý tvrdý až zľadovatený povrch 1 až 7 cm nového suchého snehu. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Na záveterných svahoch, v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 cm tvrdého snehu. V nižších a stredných polohách sa väčšinou nachádza len tenká vrstva nového snehu do 5 cm. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje až od nadmorskej výšky 1 800 -1 900 m.


Vo Vysokých a Západných Tatrách je v najvyšších polohách nad 1 900 m n. m. malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je naďalej dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Na jej povrchu sa nachádza len poprašok, prípadne niekoľko cm nového snehu z posledného sneženia. V úzkych a strmých žľaboch Tatier je novšieho snehu miestami vyše 10 cm. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele vyskytujú nestabilné vrstvy starého hranatozrnného snehu. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies