Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 29 Január 2016, 09:10 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno prevládala veľká oblačnosť. Po výraznom oteplení sa v noci začalo ochladzovať, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Silný vietor z predchádzajúcich dní sa utíšil a v priebehu dňa sa nepredpokladá jeho opätovné naberanie sily. Teplota vzduchu v polohách nad 2 000 m n. m. sa pohybovala od -9°C do -1°C. V stredných polohách a na podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty -5°C až 0°C. Do polnoci fúkal prudký vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 60 km/h, v nárazoch až 90 km/h. Na väčšine horských území sa vyskytuje poľadovica.


Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách cca nad 1 400 m n. m. Vplyvom prudkého oteplenia sneh hlavne v nižších polohách navlhol v celom profile snehovej pokrývky. Následné ochladenie priebehom poslednej noci pozitívne vplýva na stabilizáciu snehovej pokrývky. Pokrývka výrazne sadla a znížila svoju výšku a na povrchu sa vytvorila ľadová vrstva, v nižších polohách kôra. Vplyvom silného vetra z predchádzajúcich dňoch a počas noci sa na hrebeňoch vytvorili veľké preveje, ktoré po uvoľnení môžu spôsobiť lavínu. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však vytvorená poľadovica, v nižších polohách je taktiež kôra zo zamrznutého stvrdnutého snehu.


Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú. Lavínové nebezpečenstvo klesá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies