Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 28 Január 2016, 11:19 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno prevládala stredná oblačnosť. Cez deň očakávame miestami slabé zrážky od 2000 m.n.m. snehové, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Stále pretrváva výrazné oteplenie a silný vietor, ktorý príchodom večera zoslabne.

slovakia

left justify in out

Teplota vzduchu v polohách nad 2 000 m n. m. sa pohybovala od 4°C do -2°C. V stredných polohách a na podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty 7°C až -1°C. Fúkal silný vietor, na hrebeňoch miestami až prudký prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 60 km/h, v nárazoch až 90 km/h. Počas dňa sa očakáva zotrvanie silného vetra, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť 110 až 140 km/h. Na hrebeňoch a vrcholových partiách sa vyskytuje poľadovica.


Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách cca nad 1 400 m n. m. Vplyvom prudkého oteplenia sneh hlavne v nižších polohách navlhol v celom profile snehovej pokrývky a je premočený až na podkladovú vrstvu tvrdého ľadového snehu. Pokrývka výrazne sadla a znížila svoju výšku. V najvyšších polohách mráz vytvoril na povrchu kôru alebo ľadovú vrstvu. V stredných polohách je snehová pokrývka premočená až po podkladovú vrstvu tvrdého, zľadovateného snehu, ktorá môže stále pôsobiť ako klzná vrstva. Vplyvom silného vetra v predchádzajúcich dňoch a počas noci sa na hrebeňoch vytvorili veľké preveje, ktoré po uvoľnení môžu spôsobiť lavínu. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1 stupeň. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však vytvorená poľadovica. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Na strmých trávnatých svahoch a môžu vyskytnúť malé základové lavíny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona