Vo Vysokých a Západných Tatrách stále pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 09:21 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách stále pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň

BRATISLAVA - Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

V Nízkych Tatrách a Malej Fatre je mierne, 2. stupeň a vo Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Horské oblasti Slovenska zasiahla v nedeľu ďalšia vlna sneženia a pripadlo 15 až 25 cm nového snehu. V najvyšších polohách ešte nie je dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. Množstvo snehu je prefúkavané na svahy s južnou orientáciou a vetrom vytvorené dosky, vankúše a vrstvy suchého snehu sú len mierne spevnené. Ich odtrhnutie hrozí už pri malom dodatočnom zaťažení.

Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

Počas dnešného dňa sa očakáva prílev chladného vzduchu presúvajúcou sa tlakovou výšou, premenlivou oblačnosťou a občasnými snehovými prehánkami. Ranné teploty na horách dosahovali od -12°C po -3°C. Na hrebeňoch prevládal čerstvý severozápadný vietor o sile do 8 m/s ( 29 km/h )v nárazoch do 12m/s ( 43 km/h). Sneh z predposlednej periódy sneženia, ako aj sneh z včerajšieho sneženia ešte stále sadá a stabilizuje sa. Vplyv silného vetra spôsobil nestabilné útvary predovšetkým na záveterných južných a juhovýchodných stranách svahov, kde je sneh vyfúkaný do dosiek a vankúšov. V najbližších dňoch sa očakáva oteplenie a jeho postupné sadanie, no na strmších miestach, predovšetkým v stredných polohách, hrozia v utorok samovoľné lavíny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies