Vo Vysokých a Západných Tatrách sa vytvorila malá hrozba lavín

NETKY.SK • 23 November 2015, 09:15 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách sa vytvorila malá hrozba lavín

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier sa vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Snehová pokrývka je relatívne dobre spevnená a stabilná, iba miestami sa nachádzajú snehové vankúše s väčším množstvom previateho snehu. Predpokladajú sa iba malé spontánne splazy vo veľmi strmom, extrémnom teréne na svahoch s trávnatým podkladom a na hladkých skalných platniach," uviedol.

 

Dnes malo ráno na horách dvojaký charakter. Na západe, v Malej a Veľkej Fatre, bolo vo vyšších polohách jasné, slnečné a bezveterné počasie s teplotou vzduchu od mínus 9 do mínus 6 stupňov Celsia. Vo východnej časti územia, v Tatrách, bolo naopak zamračené, hmlisto a doznievajúce sneženie. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 13 do mínus 5 stupňov Celsia.

 

Na horách pripadlo do dnešného rána od poprašku do dvoch centimetrov nového snehu. "Toto sneženie výnimočne nebolo sprevádzané silným vetrom a sneh sa tak ukladal relatívne rovnomerne," zdôraznil lavínový špecialista. Celková výška snehovej pokrývky sa podľa neho pohybuje od poprašku do 25 centimetrov. Väčšina snehu vyplnila rôzne depresie a muldy, preto tam môže výška snehu miestami dosahovať aj 50 centimetrov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona