Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrváva 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 31 Január 2016, 11:02 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrváva 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej internetovej stránke informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách (približne nad 1500 m n. m.) s východnou a juhovýchodnou orientáciou. Vplyvom prudkého oteplenia sneh hlavne v nižších polohách navlhol v celom profile snehovej pokrývky a následné ochladenie priebehom včerajšieho dňa a noci pozitívne vplývalo na stabilizáciu snehovej pokrývky. Pokrývka výrazne sadla a znížila svoju výšku a na povrchu sa vytvorila ľadová vrstva, v nižších polohách kôra.


Vplyvom silného vetra a súčasného sneženia sa však na záveterných stranách môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh, ktorý nie je s podkladovou ľadovou vrstvou dostatočne zviazaný. Takéto útvary sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1 stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, pričom najnebezpečnejšie sú hlavne svahy s východnou a juhovýchodnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať vetrom premiestnené nestabilné snehové vankúše a dosky. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však vytvorená poľadovica, v nižších polohách je taktiež kôra zo zamrznutého stvrdnutého snehu. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú.


Tendencia lavínového nebezpečenstva je podľa Horskej záchrannej služby stúpajúca.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies