Vo Vysokých a Západných Tatrách platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 24 Február 2018, 09:18 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Dnes ráno prevláda na horách prevažne polooblačné počasie. Teploty dosiahli v dolinách -14° C, na vrcholoch hôr -20° C. Za posledný týždeň napadlo do 5 cm nového suchého snehu, sneh z poslednej periódy sneženia (minulý víkend - 30 cm) si však stále zachováva prachový charakter a je vetrom previevaný na záveterné strany svahov.

slovakia

left justify in out

Dlhodobo pretrvávajúce nízke teploty majú negatívny dosah na prerábanie a sadanie snehovej pokrývky, vytvára sa hranatozrnný nestabilný sneh, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vplyvom meniaceho sa smeru vetra sú nebezpečné všetky orientácie. Na záveterných stranách najvyšších polôh, najmä v úzkych žľaboch a terénnych depresiách, sa nachádzajú nafúkané dosky a vankúše, ktorých stabilita je nízka.

Vo Vysokých a Západných Tatrách nad 1 900 m n.m. platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, a to vo všetkých orientáciách svahov. Vplyvom silného vetra v priebehu noci a veľmi nízkych teplôt sa vytvárajú nestabilné snehové útvary. Uvoľnenie lavín tu je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, hlavne na strmých svahoch. Pod 1 900 m n.m. a v ostatných pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je však vplyvom dlhodobo nízkych teplôt, momentálne až arktických, na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená.

 

Severozápadný vietor s prísunom tlakovej výše previeval sneh na južný sektor, preto sú nebezpečné všetky orientácie. Nebezpečenstvo uvoľnenie lavín je preto veľmi rozdielne a zradné, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35°. Pod takýmto zaťažením sa rozumie lyžovanie skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu vo svahu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona