Vo Vysokých a Západných Tatrách platí 3. stupeň

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 10:02 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách platí 3. stupeň

BRATISLAVA - V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Nový sneh sa vplyvom južného vetra ukladal prevažne na svahy so severnými orientáciami. Vplyvom zníženia hranice sneženia na nadmorskú výšku 600 m.n.m je sneh uložený v polohách hlavne nad 1 500 m.n.m, kde sú vytvorené málo stabilné snehové vankúše a mäkké dosky. Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky a spontánne splazy a lavíny z voľného vlhkého snehu najmä na strmých svahoch so sklonom nad 35°. Nebezpečné sú najmä strmé žľaby so skalnými prahmi a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha. Od obedňajších hodín, keď sneh oťažie vplyvom slnečného žiarenia, sú nebezpečné najmä južné svahy. Celkovo preto platí tretí stupeň pre svahy všetkých orientácií, v popoludňajších hodinách obzvlášť pre južné svahy. V Nízkych Tatrách pretrváva po snežení 2. stupeň (mierny) lavínového nebezpečenstva, ktorý platí od 1 500 m.n.m, pričom ostatné činitele sú podobné ako vo Vysokých a Západných Tatrách. Vo Fatrách vzhľadom na výrazné sneženie v priebehu stredy a noci platí prvý stupeň (nízky) lavínového nebezpečenstva. Tento stupeň platí od nadmorskej výšky 1 400 m.n.m, kde môže byť aj tu v žľaboch a muldách nafúkané väčšie množstvo snehu. Lavínové nebezpečenstvo počas dňa vplyvom oteplenia stúpa.


Po prechode studeného frontu zasiahol naše územie výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala od -12 do -2° C. Juhozápadný vietor dosahoval v priebehu noci silu 36 km/h, ráno sa zmenil na severozápadný a utíšil sa. Za posledných 24 hodín napadlo do 40 cm nového prachového snehu, pričom je tento sneh vplyvom južného vetra umiestnený obzvlášť na severne orientovaných svahoch, a to v nafúkaných vankúšoch s výškou 30 až 50 cm. Tie sa nachádzajú na starej nosnej sfirovatenej snehovej pokrývke. Súvislejšia snehová pokrývka sa v Tatrách nachádza zhruba od výšky 1 400 m n. m. v závislosti od orientácie. Vo Fatrách sa vplyvom masívneho sneženia vytvorila súvislá snehová pokrývka, a to od nadmorskej výšky 1 400 m.n.m. V najvyšších polohách sa aj tu nachádza do 30 cm nového snehu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies