Vo Vysokých a Západných Tatrách neočakávajú veľké spontánne lavíny

NETKY.SK • 7 Február 2016, 11:29 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách neočakávajú veľké spontánne lavíny

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých a Západných Tatrách od nadmorskej výšky 1800 metrov je mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená.

 

Ako informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, uvoľnenie lavín je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení, hlavne na strmých svahoch s východnou a juhovýchodnou orientáciou. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, môžu sa ale vyskytnúť spontánne splazy alebo malé lavíny z nového alebo naviateho snehu, prípadne tvrdých dosiek.

 

V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pričom najnebezpečnejšie sú hlavne svahy s východnou a juhovýchodnou orientáciou. Na týchto svahoch sa môžu nachádzať vetrom vzniknuté nestabilné snehové vankúše a dosky. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

 

Nový sneh bol podľa neho sfúknutý do údolí na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov, kde sa ho miestami nachádza aj 50 až 60 centimetrov. Snehová pokrývka vplyvom oteplenia mierne sadá. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však stále poľadovica, v stredných a nižších polohách je hlavne z rána kôra zo zamrznutého a vyfúkaného snehu.

 

 

pok vs

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies