Vo Vysokých a Západných Tatrách malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 8 Október 2016, 13:01 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách malé lavínové nebezpečenstvo

RATISLAVA - Ráno bolo na horách pekné polooblačné počasie s inverziou.

slovakia

left justify in out

Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -8 do 0°C. Vietor sa utíšil, bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý severný, severozápadný vietor do 3 m/s. Za uplynulých 24 hodín nepripadol sneh. Vo vyšších polohách nad hranicou lesa, v 600 m sa nachádza súvislá snehová pokrývka od 5 do 30 cm, v polohách nad 1300 m n.m. od 25 do 50 cm snehu. Celkovo za periódu sneženia dvoch - troch dní pripadlo v polohách nad 1800 m 30 až 60 cm snehu, ktorý je väčšinou suchý a vplyvom vetra nerovnomerne rozložený.


Po prvom významnejšie snežení pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých a Západných Tatrách. Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, situácia nie je dramatická, lavínové nebezpečenstvo je len malé a týka sa vysokých polôh, a to najmä svahov s trávnatým podkladom. Za posledné tri dni tu pri veľmi silnom vetre pripadlo 30 až 60 cm nového snehu, ktorý padal na relatívne teplú zem, aj preto je jeho stabilita slabá. Na strmých svahoch s väčšou hrúbkou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Takisto je možný zosuv menších lavín pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách. Toto platí obzvlášť v obedňajších a poludňajších hodinách, keď teplota mierne stúpne.


Tendencia lavínového nebezpečenstva: dnes zotrvalý stav, zajtra pri slnečnom počasí mierne zhoršenie na južných svahoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies