Vo Vysokých a Západných Tatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 25 December 2018, 11:39 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier platí v utorok zvýšené lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce tretiemu stupňu z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

 

„Lavínové nebezpečenstvo je v týchto polohách veľmi lokálne, viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie. Uvoľnenie lavín je možné pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Pod takýmto zaťažením sa rozumie už aj lyžovanie alebo výstup na lyžiach či bez nich,“ uviedol Buliak.

 

Ako dodal, v Nízkych Tatrách a Malej a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo (druhý stupeň). V týchto polohách je možné lavínu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení (pád alebo skok lyžiara, peší výstup skupiny v svahu) na veľmi strmých svahoch.

 

Snehové prehánky posledných dní a silný severozápadný vietor podľa neho spôsobili, že v žľaboch južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie je väčšie množstvo nového nestabilného snehu s hrúbkou do jedného metra. Nízke teploty posledných dní bránia sadaniu snehu. „V priebehu dňa očakávame ďalší presun snehu na záveterné svahy vplyvom silného vetra, preto je tendencia lavínového nebezpečenstva zotrvalá,“ uzavrel Buliak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies