Vo Vysokých a Západných Tatrách hlásia tretí stupeň nebezpečenstva

NETKY.SK • 29 December 2016, 09:25 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách hlásia tretí stupeň nebezpečenstva

BRATISLAVA - Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Je spôsobené poslednou periódou sneženia sprevádzanou veľmi silným vetrom o sile mohutnej víchrice. Tento stupeň platí obzvlášť pre záveterné svahy s juhovýchodnou, východnou a južnou orientáciou, kde bol sneh vplyvom silného vetra prenášaný. V takýchto miestach sú vplyvom vetra vytvorené snehové vankúše a dosky, ktoré je možné už pri malom dodatočnom zaťažení uvoľniť, obzvlášť na strmých svahoch. Na hrebeňoch a bezprostredne pod nimi vytvára vietor snehové preveje a jazyky, ktoré sa môžu samovoľne alebo vplyvom zaťaženia uvoľniť. Počas dňa je možné uvoľnenie aj spontánnych lavín. Nový voľný sneh, si zachováva prachový charakter a nie je ešte dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. Pohyb v takomto teréne treba dôkladne zvážiť , uvedomovať si riziká a rozumieť sa zásadám bezpečného pohybu v lavínovom teréne. Riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je nižšie vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky a nižšiu nadmorskú výšku. Tu platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín v týchto horstvách je možné hlavne na záveterných svahoch s juhovýchodnou orientáciou. Aj tu vietor v najvyšších polohách vytváral mohutné preveje a na záveterných svahoch ukladal sneh do vankúšov a dosiek, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: s predpokladanými nízkymi teplotami v noci zotrvalá

Ráno prevládalo na horách polooblačné počasie s doznievajúcim snežením. Vo všetkých horských oblastiach pretrváva severozápadný vietor o sile víchrice ( v nárazoch až 100 km/h ). Slovensko zasiahla tlaková výš, výrazne sa ochladilo a teploty ráno dosahoval i -18 až -10°C. Za posledných 24 hodín pripadlo do 30 cm nového snehu, za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách do 70 cm nového voľného snehu. Sneh je uložený v teréne veľmi nerovnomerne prevažne na južných a juhovýchodných orientáciách, vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvárajú snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sa vytvárajú nebezpečné vankúše a dosky. Povrch snehu tvorí vo väčšine prípadov prachový sneh, na niektorých miestach je sneh sfúkaný až na podkladovú ľadovú vrstvu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies