Vo vysokohorskom teréne zrána trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 10:11 • 2 min
Vo vysokohorskom teréne zrána trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno prevažne zamračené, v najvyšších polohách Tatier hmlisto a miestami so slabým snežením, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Po včerajšom silnom ochladení sa opäť oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -5°C do 6°C. Fúkal čerstvý až silný vietor, vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier prudký až búrlivý severozápadný vietor s rýchlosťou do 18 m/s, v nárazoch miestami až 30 m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách Vysokých Tatier od poprašku do dvoch centimetrov nového snehu. Snehová pokrývka striedaním teplôt sadá a stabilizuje sa. Jej povrch je zrána tvrdý až zmrznutý, v priebehu dňa sa najmä na slnkom osvietených svahoch mení na mokrý až kašovitý firn. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od výšky 1 200 m n. m. na južnej strane a 1 000 m na severnej strane pohorí.
Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zrána malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Sneh je zrána zmrznutý a nosný, snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná, preto je uvoľnenie lavín zrána nepravdepodobné. Vplyvom slnečného žiarenia a oteplenia v priebehu dňa sa situácia na slnkom osvietených svahoch zhoršuje. Popoludní stúpne lavínové nebezpečenstvo na mierne, 2. stupeň. Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch. Ojedinele sa očakáva aj výskyt menších lavín a splazov z mokrého snehu. Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach má výrazne lokálny charakter. Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných svahoch a pod skalnými stenami je výška snehu z posledného sneženia miestami väčšia ako jeden meter. Na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný a správne zhodnotiť lokálne lavínové nebezpečenstvo. Tendencia lavínového nebezpečenstva pri oteplení v priebehu dňa stúpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies