Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá 1. stupeň

NETKY.SK • 11 December 2015, 10:50 • 2 min
Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá 1. stupeň

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách jasno, s inverzným charakterom počasia, v dolinách s hmlou, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovala od -3,9°C (Lomnický štít) do - 1° C.

slovakia

left justify in out

Fúkal vietor s rýchlosťou do 25 km/h a bude sa dvíhať až na úroveň víchrice. Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh. Na južných, juhovýchodných a východných svahoch, v záveroch dolín a v žľaboch sa nad hranicou 1 800 m nachádza 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky cca 1 200 m. Povrch snehovej pokrývky je veľmi rôznorodý, strieda sa tvrdý - vetrom ubitý sneh s kôrou na povrchu, ktorá nie je nosná. Na poludnie je sneh väčšinou vlhký, vo vysokých polohách (nad 2 000 m) severných orientácií je sneh ešte stále suchý a doskovitý.


Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Platí, že predovšetkým na južných, juhovýchodných a východných svahoch, záveroch dolín, úzkych žľaboch a kuloároch sa nachádza aj viac ako 100 cm snehu. Sneh bol uložený vo forme mäkkých a tvrdých snehových dosiek a vankúšov, v ktorých je stabilita snehovej pokrývky nižšia. Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies