Vo vysokohorskom teréne trvá zrána 1. stupeň lavínového nebezpečenstva, počas dňa sa zmení na 2. stupeň

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 09:02 • 2 min
Vo vysokohorskom teréne trvá zrána 1. stupeň lavínového nebezpečenstva, počas dňa sa zmení na 2. stupeň

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zrána malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Sneh je v noci a ráno vplyvom ochladenia premrznutý a spevnený. Vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia počas dňa sa lavínové nebezpečenstvo zmení na mierne, 2. stupeň. Platí to najmä pre slnkom osvietené svahy a pre polohy od 1 300 do 1 900 m n. m. Lavíny sa môžu uvoľniť len výnimočne pri veľkom dodatočnom zaťažení na extrémne strmých, slnkom osvietených svahoch. Na severných svahoch a v najvyšších polohách Tatier bude sneh tvrdý a spevnený počas celého dňa.

Lavínové nebezpečenstvo na južných svahoch stúpa počas dňa.

Na horách bolo dnes ráno jasno až polooblačno. Postupne sa otepľuje, teplota vzduchu sa pohybovala od 0 do 7°C. Fúkal mierny, na hrebeňoch čerstvý severný vietor s rýchlosťou 3 až 10 m/s, v nárazoch miestami do 12 m/s. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách je snehová pokrývka po silnom predchádzajúcom oteplení na hrebeňoch a rebrách už minimálna alebo žiadna.

 

Väčšie množstvo snehu je uložené na záveterných svahoch severovýchodných východných, juhovýchodných a južných expozícií . Vplyvom víkendového ochladenia mokrý sneh stvrdol vo všetkých polohách, no už počas dnešného dňa sa na južných svahoch zmení na mokrý firn. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza v závislosti na orientácii od 1 100 - 1 200 m n. m.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona