Vo vysokohorskom teréne hrozí 1. a 2. stupeň pred lavínami

NETKY.SK • 8 December 2015, 08:59 • 2 min
Vo vysokohorskom teréne hrozí 1. a 2. stupeň pred lavínami

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené, miestami, hlavne v Tatrách, jasno, vo Veľkej Fatre miestami s hmlou alebo rozpadávajúcou sa hmlou v Nízkych Tatrách, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Mierna teplotná inverzia ešte stále pokračuje. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2 do 3° C. Fúkal len slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 15 km/hod. Nový sneh za posledných 24 hodín nepripadol. Sneh, ktorý pripadol počas minulotýždňovej periódy sneženia bol vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Na južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín a v žľaboch sa nad hranicou 1 800 m nachádza 50 až 120 cm snehu. V stredných polohách je do 50 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky cca 1 100 m. Povrch snehovej pokrývky je veľmi rôznorodý, strieda sa tvrdý - vetrom ubitý s prebárajúcim sa snehom alebo s kôrou na povrchu. Počas dňa je sneh väčšinou vlhký až mokrý, vo vysokých polohách (nad 2 000 m) severných orientácii je sneh ešte stále suchý a doskovitý.


Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku naďalej zrána trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pri oteplení počas dňa sa vo Vysokých Tatrách nad hranicou 1 900 m n. m. lokálne zvyšuje na mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. Platí to predovšetkým v lokalitách, kde počas poslednej periódy sneženia napadlo viac ako 50 cm snehu a najmä na miestach, kde bol nový sneh prefúkaný silným vetrom. Sú to predovšetkým južné, juhovýchodné a východné svahy, závery dolín, úzke žľaby a kuloáre, kde sa nachádza aj viac ako 100 cm snehu. Sneh bol uložený vo forme mäkkých a tvrdých snehových dosiek a vankúšov, v ktorých je stabilita snehovej pokrývky nižšia. Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. 

 

Snehová pokrývka sa vplyvom striedania kladných a záporných teplôt vzduchu stabilizuje. Výnimkou sú slnkom osvietené svahy počas dňa, kde sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z mokrého snehu. V ostatných pohoriach na Slovensku je od nadmorskej výšky približne 1 300 m malé lavínové nebezpečenstvo po celý deň. Aj tu sa v priebehu dňa na slnkom osvietených svahoch môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z mokrého snehu. Pri oteplení v priebehu dňa lavínové nebezpečenstvo stúpa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona