Vo vysokohorskom prostredí pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 22 Január 2017, 11:57 • 2 min
Vo vysokohorskom prostredí pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom prostredí slovenských hôr pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo s výnimkou Nízkych Tatier, Malej a Veľkej Fatry, kde je malé lavínové nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Informoval Martin Buliak, zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

 

„Lavínové nebezpečenstvo je však lokálne, koncentrované v strmých záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch, kde je uložené väčšie množstvo snehu. Vytvorené sú tu snehové dosky a vankúše, ich stabilita sa postupne zvyšuje pôsobením slnečného žiarenia, ich uvoľnenie je však stále možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení lyžiarmi a vysokohorskými turistami, obzvlášť na strmých svahoch. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Počas poludnia s nasvietením južných svahov má lavínový stupeň stúpajúci charakter a k večeru, počas noci a zrána klesajúci,“ uviedol Buliak.

 

Dnes ráno bolo podľa neho na horách jasno s výbornou viditeľnosťou až do 100 kilometrov, fúkal mierny vietor premenlivých smerov. Za posledné dni sa oteplilo, prevláda stabilné inverzné počasie, teplota dosahuje ráno v dolinách mínus sedem stupňov Celzia a na vrcholoch hôr mínus päť stupňov Celzia. Výška snehovej pokrývky v Nízkych Tatrách a Fatrách je podpriemerná, avšak aj tu sa môžu nachádzať lokality s nafúkaným, ubitým snehom vo forme dosiek menších rozmerov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies