Vo vysokohorskom prostredí pretrváva 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 18 Január 2017, 09:35 • 2 min
Vo vysokohorskom prostredí pretrváva 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

JASNÁ - Vo vysokohorskom prostredí našich hôr pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, s výnimkou Nízkych Tatier a Veľkej Fatry, kde je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Nebezpečenstvo je však lokálne, koncentrované v strmých záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch, kde bolo uložené väčšie množstvo snehu. Vytvorili sa tu snehové dosky a vankúše, pričom ich stabilita sa postupne zvyšuje pôsobením slnečného žiarenia, ich uvoľnenie je však stále možné pri veľkom dodatočnom zaťažení hlavne na strmých svahoch. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.


Na horách bolo dnes ráno prevažne jasno a bezvetrie, v Malej Fatre zamračené s pretrvávajúcim prudkým vetrom zo severozápadu. Teplota vzduchu sa pohybovala od -22°C do -9°C. Výška snehovej pokrývky v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre je podpriemerná, avšak aj tu sa môžu nachádzať lokality s nafúkaným ubitým snehom vo forme dosiek menších rozmerov.

 

Za uplynulých 24 hodín nepripadol žiadny sneh. Najviac snehu je v pásme kosodreviny a v lese, kam bola väčšina snehu sfúkaná počas predchádzajúcich víchríc a snežení. Povrch snehu je v stredných polohách prachový, vyššie ufúkaný na tvrdý podklad až kôru. Miestami sa na tienistých svahoch vo vnútri snehovej pokrývky vytvorili menej stabilné hranatozrnné vrstvy snehu, ktoré môžu fungovať ako kritická vrstva pri doskových lavínach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies