Vo vysokohorskom prostredí pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 20 Január 2018, 11:38 • 2 min
Vo vysokohorskom prostredí pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyv na nebezpečenstvo lavín má predchádzajúce sneženie sprevádzané silným vetrom, informoval TASR Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"V rámci jedného pohoria však môžu byť veľké rozdiely, zvýšené lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých Tatrách platí pre západnú časť. Na východe a v Beliankach je lavínové nebezpečenstvo mierne," podotkol Kyzek.

 

Nový sneh tvorí nestabilné snehové útvary - snehové dosky, vankúše a preveje. Častý je ich výskyt aj v nižších polohách, okolo hranice lesa. Uvoľnenie lavíny je možné na strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Taktiež je možný zosuv stredne veľkých spontánnych lavín. "Pohyb vo vysokohorskom prostrední neodporúčame ľudom bez znalosti lavínovej problematiky a lavínovej výbavy," zdôraznil Kyzek.

 

V sobotu ráno bolo na horách zamračené hmlisté počasie, vo Vysokých Tatrách polooblačno. Teplota vzduchu sa vo vysokých polohách pohybovala v rozpätí od mínus 15 do mínus ôsmich stupňov Celzia, v stredných polohách od mínus ôsmich do mínus troch stupňov Celzia. Fúkal slabý, na hrebeňoch mierny západný alebo juhozápadný vietor s rýchlosťou dva až šesť metrov za sekundu, v nárazoch vo vysokých polohách sedem až 14 metrov za sekundu.

 

Za uplynulých 24 hodín pripadlo len do troch centimetrov prachového snehu. Celkovo za periódu sneženia napadlo 20 až 45 centimetrov snehu. Nový sneh sa nachádza na tom tvrdom až zľadovatenom starom a je veľmi nepravidelne rozmiestnený. Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách dosahuje výšku 30 až 60 centimetrov, kde tvorí snehové dosky a vankúše a je veľmi slabo previazaný so starým snehom. Naopak, na vetrom exponovaných miestach je nový sneh úplne odfúkaný.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies