Vo vykurovacom období treba dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti

NETKY.SK • 17 November 2011, 03:00 • 2 min
Vo vykurovacom období treba dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti

Vo vykurovacom období treba dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti

slovakia

left justify in out

img

Mnoho ľudí opätovne používa na vykurovanie spotrebiče na tuhé palivá, hlavne na drevo. Aby predišli vzniku požiarov vo vykurovacom období, mali by dôsledne dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti pri inštalácii a prevádzkovaní lokálnych palivových spotrebičov. Tiež pri výstavbe a používaní komínov a dymovodov určených na odvod spalín z palivových spotrebičov do vonkajšieho prostredia. A to v súlade so zákonom o ochrane pred požiarmi. Uviedol to Ján Tomaľa, príslušník oddelenia požiarnej prevencie Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici.
Priblížil základné opatrenia, ktoré treba dodržiavať počas vykurovacieho obdobia. Medzi ne patrí hlavne to, že palivový spotrebič možno používať len vtedy, ak je v dobrom technickom stave a za podmienok určených v jeho dokumentácii. Pred pripojením palivového spotrebiča na komín, pred zámenou lokálneho spotrebiča palív na ústredný alebo etážový zdroj tepla, pred zmenou druhu paliva alebo po stavebných úpravách na telese komína je potrebné zabezpečiť odborné preskúšanie komínov. Tiež nevychladený popol po vybratí z  palivového spotrebiča na tuhé palivo možno ukladať iba do nádob z nehorľavých látok.
Tomaľa pokračoval, že podlaha okolo vyberacích, vymetacích a čistiacich otvorov môže byť len z nehorľavých materiálov alebo ju treba chrániť ochrannou podložkou do vzdialenosti najmenej 600 mm. Komíny a dymovody treba udržiavať v dobrom technickom stave a zabezpečovať ich pravidelné čistenie a vykonávanie kontroly. Prenosné vykurovacie telesá, napríklad elektrické, prípadne plynové ohrievače vzduchu, je potrebné podľa jeho ďalších slov umiestniť na bezpečné miesta a do bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov. "Každý občan je povinný konať tak, aby nedošlo k vzniku požiarov pri prevádzkovaní palivových spotrebičov a elektrotepelných spotrebičov, pri skladovaní, ukladaní a pri používaní horľavých látok a pri manipulácii s otvoreným ohňom," doplnil Tomaľa.
Zdôraznil, že nerešpektovaním vyššie uvedených opatrení a  povinností sa môže občan dopustiť priestupku na úseku ochrany pred požiarmi a v zmysle vyššie citovaného zákona o ochrane pred požiarmi mu môže byť uložená pokuta až do 331 eur.
Tomaľa priblížil, že za rok 2010 pre nevyhovujúci stav vykurovacieho telesa, dymovodu a komína bolo na území SR zaevidovaných 590 požiarov, ktoré spôsobili priame škody vo výške 1.566.395 eur. Deväť osôb utrpelo pri nich zranenie a jedna osoba zahynula. Najčastejšími príčinami vzniku požiarov bolo vyhorenie sadzí v komíne (312 požiarov), opotrebovanie alebo porušenie celistvosti dymovodu (59), zamurovaná hrada v komíne (47) a úlet iskier z komína (34).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona