Vo Východnej vystúpi viac ako tisícka účinkujúcich

NETKY.SK • 22 Máj 2012, 23:45 • 2 min
Vo Východnej vystúpi viac ako tisícka účinkujúcich

Vo Východnej vystúpi viac ako tisícka účinkujúcich - Kultúra Najstarší a najrozsiahlejší celoslovenský Folklórny festival Východná (FFV) ponúkne v posledný júnový víkend (od 29. júna do 1.

slovakia

left justify in out

img

Najstarší a najrozsiahlejší celoslovenský Folklórny festival Východná (FFV) ponúkne v posledný júnový víkend (od 29. júna do 1. júla) mozaiku toho najlepšieho, čo sa z tradičnej kultúry na Slovensku zachovalo. Počas troch festivalových dní sa predstaví spolu 36 umeleckých súborov, ktoré predstavujú viac ako tisícku účinkujúcich. 
      Headlinermi 58. ročníka festivalu Východná budú umelecký súbor Lúčnica, ktorý vystúpi v piatok 29. júna s programom „Lúčnica – môj život“ venovaným 85. narodeninám Štefana Nosáľa, a folklórny súbor Technik, ktorý sa v sobotu 30. júna predstaví s profilovým programom Folklove. Lákadlom pre návštevníkov bude aj krst nového albumu obľúbenej kapely Muzička, ktorá sa venuje štúdiu autentických nahrávok slovenského ľudového spevu a hudby. Návštevníci by si určite nemali nechať ujsť ani vystúpenie víťazov všetkých ročníkov celoštátnej súťaže tanečných sólistov Šaffova ostroha.
      Organizátori sa rozhodli najprestížnejšie folklórne podujatie tento rok osviežiť aj world a etno programom. Vo Východnej vystúpia Pressburger Klezmer Band, rómska kapela Parno Graszt z Maďarska a zahraničné súbory zo Senegalu a Gruzínska. Súčasťou festivalu bude množstvo interaktívnych workshopov. Veľkú popularitu si získali Zábavy v Humne, kde sa tento rok budú mať možnosť návštevníci naučiť tance nielen z regiónov Slovenska, ale aj židovské, rómske či gruzínske.
      „Tradícia je predovšetkým úcta k práci predchádzajúcich generácií a tvorí identitu každej spoločnosti. Myslíme si, že v súčasnej festivalovej kultúre má i folklór rezonovať, má na to najvyšší potenciál. Preto veľmi chceme, aby nielen starší, ale i mladí ľudia a deti mali od malička možnosť vidieť, cítiť aj uchopiť úžasnú variabilitu, strhujúcu dynamiku i jednoduchú úprimnosť, ktorú v sebe folklór i tradičná kultúra má,“ uviedla pri dnešnom stretnutí s médiami projektová manažérka FFV a predsedníčka programovej rady Katarína Babčáková.
      Východná bude opäť aj výnimočným kulinárskym zážitkom, návštevníci môžu ochutnávať tradičné jedlá z rôznych slovenských obcí. Na svoje si prídu aj deti, ktoré si budú môcť vlastnoručne vyskúšať dojenie oviec, rôzne remeslá, naučiť sa tradičné riekanky či cez projekt Rozprávková krajina zábavnou formou spoznávať slovenské hrady a zámky. 
      „Ako všetci fandíme hokejistom a boli sme na nich veľmi hrdí, aj folklórne kolektívy zo Slovenska, ktoré sa zúčastňujú na veľkých medzinárodných festivaloch, hrajú vždy o medaily, pokiaľ ide o súťažný festival. Naša tradičná kultúra s jej rozmanitosťou a dynamikou je pre nás niečím, čo je veľmi ojedinelé,“ povedala pre TASR Katarína Babčáková, ktorá úspechy slovenského folklóru v zahraničí prirovnala k slovenskému športu. Zároveň dodala, že „v tomto roku určite ľudí pritiahnu veľké scénické programy, ktoré sme sa snažili poňať trochu inak a zapojiť do toho jemne aj divákov, otvoriť celý priestor amfiteátra diváckej pozornosti“. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies