Vo východnej Etiópii objavili staroveké mesto, podľa odhadov vzniklo v 10. storočí

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 15:58 • 2 min
Vo východnej Etiópii objavili staroveké mesto, podľa odhadov vzniklo v 10. storočí

BRATISLAVA - Archeológovia objavili vo východnej Etiópii staroveké mesto, ktoré podľa ich odhadov vzniklo v 10. storočí.

slovakia

left justify in out

Počas vykopávok v meste, ktoré sa nachádza v regióne Harlaa, našli rôzne artefakty a šperky z viacerých krajín sveta, vrátane Egypta, Indie, Číny, Jemenu, Maldív či Madagaskaru.

 

"Tento objav predstavuje zásadný prevrat v našom chápaní obchodu v archeologicky zanedbanej časti Etiópie. To, čo sme našli, ukazuje, že táto oblasť bola strediskom obchodu daného regiónu," uviedol vedúci archeológ Timothy Insoll z univerzity v Exeteri.

Odborníci okrem spomínaných artefaktov objavili mešitu z 12. storočia, ktorá je podľa nich podobná tým v Tanzánii alebo v Somalilande. Ako tvrdia, ich nález je dôkazom vzťahov medzi rôznymi islamskými komunitami v Afrike. Zároveň tiež archeológovia našli pohrebisko s pozostatkami približne 300 ľudí, ktoré podrobia bližšiemu výskumu. Ďalšie vykopávky sú v oblasti naplánované na budúci rok.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies