Vo východnej Afrike môže byť až milión juhosudánskych utečencov, Encontreová sa obáva novej vlny

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 14:49 • 2 min
Vo východnej Afrike môže byť až milión juhosudánskych utečencov, Encontreová  sa obáva novej vlny

DŽUBA - Počet juhosudánskych utečencov vo východnej Afrike môže tohto roku prekročiť milión. Informoval o tom dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), na ktorý sa odvoláva agentúra AP.

slovakia

left justify in out

OSN zároveň vyzvala bojujúce strany v Južnom Sudáne, aby ľuďom utekajúcim pred bojmi umožnili bezpečný odchod z krajiny.
Koordinátorka programu pre utečencov v Južnom Sudáne Ann Encontreová dnes vyjadrila obavy z novej vlny utečencov spôsobenej bojmi medzi znepriatelenými frakciami armády v juhosudánskej metropole Džuba a zároveň požiadala o humanitárnu pomoc vo výške 701 miliónov dolárov.


Ešte pred vypuknutím násilia, ku ktorému došlo minulý týždeň, hľadali útočisko v Ugande, Sudáne, Etiópii a iných krajinách státisíce obyvateľov Južného Sudánu. Príčinou ich odchodu z vlasti bola občianska vojna. Násilnosti, ktoré v juhosudánskej metropole Džuba vypukli minulý piatok, vyvolali obavy z jej opätovného rozpútania.


Občianska vojna v Južnom Sudáne vypukla v decembri 2013 a odvtedy si vyžiadala už desaťtisíce životov, vyhnala z domovov vyše dva milióny ľudí a spôsobila akútny nedostatok potravín.


V etnicky motivovanom konflikte stáli proti sebe jednotky verné prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci vedení jeho rivalom Riekom Macharom. Obe znepriatelené strany už pred takmer rokom podpísali mierovú dohodu sprostredkovanú medzinárodnými vyjednávačmi.


K relatívnemu upokojeniu situácie došlo však až v apríli, keď sa podarilo vytvoriť spoločnú vládu národnej jednoty. Atmosféra v krajine je stále napätá a nedá sa vylúčiť opätovný návrat násilia. Konflikt prakticky zruinoval juhosudánsku ekonomiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies