Vo všetkých slovenských pohoriach stále hrozí uvoľnenie lavín

NETKY.SK • 22 Január 2016, 09:36 • 2 min
Vo všetkých slovenských pohoriach stále hrozí uvoľnenie lavín

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých pohoriach Slovenska má trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, cez deň zotrvalý charakter. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. Lavínové nebezpečenstvo má v Tatrách aj vo Fatrách výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s východnou až južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových vankúšov a dosiek. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.

 

Dnes ráno prevládalo na horách jasné a slnečné počasie, iba miestami na podhorí prechodne zväčšená oblačnosť. Výrazné ochladenie stále trvá, teplota vzduchu vo vyšších polohách Tatier nestúpla celý deň nad -15 stupňov Celzia. Ráno sa teplota vzduchu v Tatrách pohybovala do -20 stupňov, vo Fatrách od -15 stupňov. Fúkal slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 15, na hrebeňoch miestami do 25 kilometrov za hodinu.

 

Snehová pokrývka je rozložená pomerne rovnomerne, pretože posledné sneženie nebolo sprevádzané silným vetrom. Za posledných 24 hodín pripadlo v Západných Tatrách do desať centimetrov, v ostatných pohoriach do päť centimetrov nového, úplne voľného prachového snehu. Na mnohých miestach však sneh prekryl vetrom ubité dosky, ktoré nie sú dostatočne zviazané so starým tvrdým zľadovateným podkladom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies