Vo všetkých pohoriach Slovenska trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 09:12 • 2 min
Vo všetkých pohoriach Slovenska trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách prevláda počasie s malou oblačnosťou, na západe je hmlisto. Teploty dosiahli v dolinách -8 °C, na vrcholoch hôr -15 °C, vo Vysokých Tatrách bola ráno teplotná inverzia.

slovakia

left justify in out

Fúkal mierny vietor, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Počas posledného týždňa napadlo do dvoch centimetrov snehu. Povrch snehovej pokrývky je silnými mrazmi a vetrom utlačený na tvrdú vrstvu hranatozrnného nestabilného snehu. Vplyvom meniaceho sa smeru vetra sú nebezpečné všetky orientácie. Na záveterných stranách najvyšších polôh v úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa nachádzajú nafúkané nestabilné dosky a vankúše.

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2, stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v Tatrách pod 1 600 m n.m. 1. stupeň vo všetkých orientáciách svahov. Vplyvom premenlivého vetra a veľmi nízkych teplôt sa vytvárajú vo vnútri snehovej pokrývky nestabilné snehové vrstvy. Povrch snehovej pokrývky je tvrdý, vetrom ubitý sneh pokrytý v záveterných svahoch popraškom nového snehu. Lavíny sa môžu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35°. Pod takýmto zaťažením sa rozumie lyžovanie skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu vo svahu.

Lavínové nebezpečenstvo pri mínusových teplotách stúpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies