Vo všetkých pohoriach Slovenska trvá dopoludnia 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 9 Január 2015, 09:49 • 2 min
Vo všetkých pohoriach Slovenska trvá dopoludnia 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne zamračené so slabým snežením a hmlou, informuje, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Vo vyšších polohách a na hrebeňoch fúkal silný až búrlivý vietor, ktorý dosahoval v nárazoch miestami silu víchrice (cez 30 m/s). Silný vietor spôsoboval zvírenie nového prachového snehu. Mierne sa oteplilo. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od - 12°C v hrebeňových partiách, do -2°C na podhorí. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 10 cm nového prachového snehu. Sneh nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou starého zľadovateného snehu, na ktorom sa vytvorila hladká ľadová glazúra. Celá perióda sneženia bola sprevádzaná veľmi silným vetrom, ktorý väčšinu z nového snehu previal na záveterné svahy, kde snehová pokrývka dosahuje miestami viac ako 100 cm. V týchto miestach sa sformovali nebezpečné, málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na hrebeňoch a skalných rebrách je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo skalný podklad. Miestami sú na jej povrchu ľadové plochy.

 

Vo všetkých pohoriach Slovenska trvá dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pri predpokladanom snežení sa lavínové nebezpečenstvo zvýši. Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách bude popoludní a zajtra snehová pokrývka na viacerých miestach iba mierne až slabo spevnená. Týka sa to najmä južných, juhovýchodných, juhozápadných a východných strmých svahov a žľabov vo vyšších polohách nad 1 500 m n. m. Nový prachový sneh bol silným vetrom intenzívne previevaný na záveterné svahy, kde sa vytvorili málo stabilné snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie lavín na týchto miestach bude možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch so sklonom nad 30°. Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter. Pre bezpečný pohyb vo vysokohorskom prostredí je nutná znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky. Pri predpokladanom snežení má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies